funktionellnaprapati.se © 2012                    

 

 

 

Diagnoser & symtom

Detta är några exempel på diagnoser som vi behandlar.


Spänningshuvudvärk

Omkring 90 % av all huvudvärk är spänningshuvudvärk. Spänningshuvudvärk förekommer bland både vuxna och barn. Vanliga symtom på huvudvärken är en dov, molande eller tryckande värk, känslan av att ha ett band spänt runt huvudet eller ömma fläckar i hårbotten. Ofta förekommer huvudvärken i samband med spända muskler i nacken, axlarna och käkarna. Huvudvärken är återkommande och kan vara från timmar till dagar men blir ofta värre under dagen. Vanliga orsaker till spänningshuvudvärk är stress, trötthet, oro eller olämplig arbetsställning eller ergonomi.


Nackspärr (Torticollis)

Nackspärr kommer oftast helt plötsligt. Symtom är smärta och kramp i nackmuskulaturen. Det är svårt och smärtsamt att vrida på huvudet. Oftast är det svårare att vrida huvudet åt ena hållet.


Musarm (Lateral-, medial epycondyalgi)

Även kallat tennis-, golfarmbåge. Beror ofta på överansträngda muskler genom upprepade och ensidiga rörelser i handled och armbågsled. Symtom är smärta i underarm och runt armbågen. Smärtan kan komma smygande eller plötsligt, stelhet är också vanligt och det kan vara svårt att sträcka ut armen helt. Även svaghet kan vara ett tecken på lateral-, medial epicondyalig.


Ryggskott (Lumbago)

Ryggskott är oftast plötsligt uppkommen smärta i ländryggen. Åtta av tio personer får oftast ont i ryggen någon gång under livet. Ryggskott är vanligast i nedre delen av ryggen, ländryggen. Det är oftast akut uppkommen smärta som ökar i vissa rörelser, vanligen då man försöker vrida sig eller böja sig framåt. I samband med ryggskott kan det även förekomma strålningar ut i benen och eller ner över sätet.


Knäsmärta

Knäsmärta kan vara orsakat av många olika anledningar. Symtomen är många och varierande, allt från smärta, låsningar, upphakningar till ostadighetskänsla. Behandlingen varierar beroende på symtom.


Fotleder och hälsenor

Naprapater behandlar allt från fotledsstukningar till minskad rörelse och smärta i fotleder och fötterna. Hälsenebesvär och plantar fasciit, som oftast yttrar sig på morgonen i form av smärta och stelhet, behandlas också.


Migrän

Det finns mycket en naprapat kan göra för att minska smärtproblematiken då migrän ofta är kopplat till stress och överansträngning i nacke och skuldermuskulatur. Vanliga symtom är sprängande eller dunkande huvudvärk. Överkänslighet för dofter, ljud och ljus, ofta i samband med illamående och kräkningar.


Käkledsbesvär (Bruxism)

Käkledsproblematik kommer av tandgnissling och sammanpressning av käkar och kan leda till nackvärk, öronvärk, tinnitus och ömmande käkmuskler. Naprapaten behandlar symtomlindrande och minskar smärtan. Om orsaken är ett snett bett bör även tandläkare konsulteras.


Nack- skulderbesvär

Det kan innebära smärta eller nedsatt funktion i området. Problematiken kan variera i smärtgrad och längd. Det är ofta återkommande då detta område av kroppen är högbelastat beroende på exempelvis stillasittande jobb. Ca 85 % av befolkningen drabbas av detta någon gång under livet.


Axelbesvär

Symtomen i axeln kan vara många och varierande. Vanliga symtom är; smärta, stelhet, nypkänsla, svaghet, minskad rörelse och molande värk. Repetitivt ensidigt arbete är ofta orsaken till detta men även akuta trauman kan orsaka axelsmärta.
Naprapater behandlar muskler och leder som är med och påverkar axelbesvären, samt lägger upp individuella träningsprogram för axelbesvären. Behandlingen varierar beroende på symtom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Öppettider:

 

Strängnäs

Onsdagar 09:15-17:30.


 

Patientavgift:

 

Strängnäs:

500kr

"Ej avbokad tid och återbud mindre än 24 timmar innan besöket debiteras fullt pris".

 

 

Adress:

 

Strängnäs

Hälsoskaparna

Eskilstunavägen 34

645 34 Strängnäs


 

Naprapat:

Linnea Rydberg
Tel. 0734 29 99 90
linnea@funktionellnaprapati.se


Naprapat:

Marie Olsson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

• Design © 2012 • stefan Rung